Mobiltelefoner og søvn

Mobiltelefoner og søvn kan være relatert på ulike måter, både positivt og negativt.

Negative effekter:

  1. Blått lys fra skjermen: Mobiltelefoner utstråler blått lys som kan undertrykke produksjonen av melatonin, et hormon som regulerer søvn. Dette kan forstyrre døgnrytmen og gjøre det vanskeligere å sove om kvelden.
  2. Mentalt engasjerende innhold: Bruk av mobiltelefoner før sengetid kan involvere å lese, se på videoer, spille spill eller kommunisere med andre, noe som kan stimulere hjernen og gjøre det vanskeligere å slappe av og sove.
  3. Økt stress og angst: Bruk av sosiale medier, nyhetsapper og andre plattformer på mobiltelefonen kan øke stress og angst, noe som kan påvirke søvnkvaliteten negativt.

Positive effekter:

  1. Søvnrelaterte apper: Det finnes apper som er utviklet for å forbedre søvnkvaliteten, som søvnsporingsapper, meditasjonsapper, avslappende lyder og musikk, eller kognitive atferdsterapiapper for insomni (CBT-I).
  2. Alarmfunksjon: Mobiltelefoner kan brukes som alarmer for å hjelpe med å opprettholde en regelmessig søvnplan, noe som er en viktig del av god søvnhygiene.

For å minimere de negative effektene av mobiltelefoner på søvn, bør man:

  1. Unngå skjermbruk minst en time før sengetid for å redusere eksponeringen for blått lys.
  2. Fokusere på avslappende aktiviteter før sengetid, som lesing, meditasjon eller lett stretching.
  3. Begrense eksponeringen for stressende innhold før sengetid og skape et beroligende sovemiljø.
  4. Vurdere å bruke nattmodus eller skjermdempingsfunksjonen på telefonen for å redusere mengden blått lys som utstråles fra skjermen.

Kilde: https://sovemiddel.no

Posted in Mobil